Моите причини да гласувам на референдума от 06.11.2016г.

referendum-2016

1. Всичките хора които следя в социалните мрежи и са на хранилка при Герб и БСП са против референдума.
Което означава че референдума не е в интерес на статуквото.

Погледнете профилите на ваши познати в социалните мрежи, за които знаете че са свързани с големите партии, държат се така сякаш ще ги одерат живи ако се приемат въпросите от референдума.
Което може би не е толкова далеч от истината.
Доста номенклатурчици ще останат без работа ако променим системата .

Самите големи партии като Герб и БКП не подкрепят реферндума.
Мислите ли че ако това беше в техен интерес, щяха да са против него и да правят всичко възможно да го провалят.

2. Едно е сигурно ако няма промяна нищо няма да се промени, реферондум е нашата възможност да променим системата и така да объркаме сметките на статуквото.

3. Имам мнение и смятам че то трябва да се чуе. Ако вие сте хора с позиция, изразете я не стоите пасивни.

Лично аз ще подкрепя с ДА въпроса:
„Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“
Това смятам че е най-важния въпрос, който може да промени системата.

Доста високо развити страни като Франция например, имат мажоритарна избирателна система в два тура и там имат над десет партии и десетки независими кандидати, които представляват позициите на различните групи в обществото.
Тоест това с което ни плашат че Герб и БСП щели да бъдат едва ли не единствените партии в парламента не е вярно.

Смятам и за много обидно твърдението на някои публични личности, че видите ли „българите не били дорасли за да имат мажоритарна избитателна система защото политическата им култура била ниска“.
Мислите ли че във Франция или САЩ цялото население е мниго умно, не не е.
За да се създаде политическа култура, хората трябва да имат възможност да разберат че от тяхния политически избор зави живота им.
Каква по-добра възможност има от тава, чрез мажоритарно избиране на кандидата си, хората да осъзнават че те е са суверена от който зависи този, който ще управлява държавата.

На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ ще отговоря с НЕ, защото аз съм суверен а не роб, затова смятам че трябва да имам право на избор в това число и избора да не гласувам.

На въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ тук бях на кантар,
но ще гласувам с НЕ, защото ако партиите нямат държавно финансиране за да се издържат, ще трябва да приемат средства от хората с пари, като в замяна сами се досещате ще трябва да приемат закони, който не са в интерес на мнозинството от българските граждани.

Това са моите основни причини, защо ще гласувам на референдума, организиран за 06.11.2016г.

Причината за това да напища тази статия, бяха че всички уважавани от мен блогари които следя са против всички въпроси на референдума.
Аз реших аргументирано да обясня защо подкрепям въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ и защо не подкрепям останалите въпроси.

Други интересни статии по темата изразяващи различно мненение от моето са:
Какви биха били резултатите при мажоритарно гласуване
Както се досещате от заглвавието Божо представя какви биха били резултатите от изборите при мажоритарно гласуване, ако се вземат предвид  предвид резултатите от предишни избори за народно събрание.
Моят коментар на неговия блог пост е че ако има мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, резултатите ще бъдат напълно различни.
Неговия блог пост напомня на тезите на превържениците на БСП от 2013г, че „видите ли ако има предсрочни избори резултатите щели да бъдат същите“. Е както всички видяхме от изборите през 2014г. резултатите бяха напълно различни.

Друга интересна публикация на която бих искал да ви обърна внимание е:
Гласът ми за изборите и референдума“ на Боян Юруков. Там  човека изказва доста интересни мнения по въпросите от референдума и кандидатите за президент. Като изключим мнението му за мажоритарно избирателната система споделяме доста близки виждания.

За финал ви призовавам да гласувайте на референдума, така че да променим България към по-добро.

Advertisements
  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: