BTV пиратството – всички гледни точки.

Днес докато преглеждах блоговете, на моите любими блогъри, попаднах на ето тази статия:
BTV и торенти: Българофобия и ударна доза невежество.
Искам да поздравя автора за хубавата статия, и най-вече за подкаста който е направил, много ми хареса.

Асен Блатечки

Ето и моята гледна точка по темата.
Аз лично много рядко гледам БТВ, защото смятам че са склонни да преиначават истината, и да показват гледната точка само на този, който им плаща най-добре.
Смятам че логото на телевизията трябва да се преправи от „БТВ всички гледни точки“ на „БТВ гледната точка на тези които ни плащат“, това би отговаряло по-точно на истината.

БТВ се опитват да втълпят чувство за вина.
Изгледах въпросното предаване на BTV Репортерите за „Авторските права“ и бях възмутен от опита да се втълпи чувство за вина с тази продукция. Тези хора се опитват да ни убедят, че ние сме единствените хора свалящи незаконно продукти от интернет, това бил някакъв манталитет присъщ само за нас българите.
Ехо, родолюбива телевизио опомни се  „ние домати с колците не ядем“, излагате се.

Не само ние българите сваляме торенти.
Все още съществува свободен интернет. Всеки сам може да провери, че съществуват хиляди международни и регионални торент тракери с десетки хиляди филми, музика и програми за сваляне. Тези сайтове съществуват защото има потребители които ги ползват. Така че стига сте ни убеждавали, за това че сме единствени по рода си.

БТВ не забравяйте, че не се намираме зад желязна завеса, както по времето на комунизма, когато само висши другари и техните деца са имали възможност да виждат как е навън.
В чужбина има милиони българи, които могат да кажат каква е истината. Така че спрете с опитите за манипулация.
Според мои наблюдения в САЩ , Испания а вярвам и в много други страни, има торент тракери и милиони потребители „не българи“, които свалят незаконно филми, музика и софтуер.

Торент тракерите съществуват от години и въпреки това, кино и музикалната индустрията не са фалирали а софтуерната направо цъфти. Сами може да си направите изводите.

Запитах се каква е целта на предаването БТВ торентите?
Според мен целите на тази манипулация са няколко.
1.Създаване на чувство за вина. Хората ще си кажат, да прави са горките правоносители взимат им залъкът от устата. Така ще се създаде благоприятна почва за стъпка втора.
2. Приемане на закони ограничаващи правата и свободите на хората в интернет за сметка на правоносителите. Така в България ще се създадат условия за цензура, заимствани от законите в ACTA. Доколкото зависи от мен, ще се опитам да ви спра.

BTV засрамете се.
БТВ вместо да се занимавате с разследване на истински престъпления и далавери, вие подкрепяте ACTA и по конкретно една от разновидностите и, засрамете се.
Това което правите, прокарва път на закони ограничаващи свободата на словото в интернет.
А има ли цензура в интернет, няма да съществува свобода на словото въобще.

Българите не са престъпници.
BTV аз не смятам че българите свалящи торенти са престъпници. От друга страна, тези които спомагат за отнемане свободата на изразяване, смятам че са много по-лоши и от най-големите бандити.

Разбирам че вашия господар Красимир Гергов като агент на УБО и сега виден олигарх, би искал никои да не може да говори против него. Но след това ваше предаване, се чувствам провокиран да отвърна на ударът.

Други хора писали по темата:
Мартин Павлов, бивш собственик на Замундата за торентите и загубите на индустрията
За Блатечки, плюскането на монополистите и малоумната кампания на bTV срещу пиратството
БТВ Репортерите: „индустрията с българския торент“ – кое е истина и кое лъжа?

Реклами

, , , , , , , , , , , , ,

 1. #1 by Димитър Георгиев on юни 2, 2012 - 9:58 am

  И аз слушах подкаста…велик е просто 32 изключително смислени минути. БТВ от край време се опитват да казват на целия български народ какво да прави, а от миналата година са загубили над 10к привърженици във Facebook…народа не е толкова сляп, колкото си мислят тези продажници (аз лично в моя блог винаги като ги спомена ги псувам и до ден днешен не съжалявам за което)

  • #2 by sveteca on юни 2, 2012 - 12:14 pm

   Здравей, следя блога ticvenic от няколко месеца и много ми хареса, дори темата за този блог е заимствана от него. 🙂

 2. #3 by danail on юни 2, 2012 - 2:03 pm

  Задавали ли сте си въпроса: Библиотеките (които съществуват от години) – торент тракери ли са или не са? нарушават ли съвсем законно авторски права? с комерсиална цел ли? нима на всеки продаден записваем диск в БГ не се правят отчисления за авторски права? защо? аз мога да си запиша каквото искам на него – например собствените снимки … въпросът с авторските права е доста сложен и никога не е дискутиран в същността си … а тя е имам ли право като си купя един домат от сергията на бай Иван да го дам на жена си да го изяде … доматът е отгледан и сътворен от бай Иван , купи съм го аз … но пък го давам на жена ми да го изяде … определено нарушавам авторските права на бай Иван … според нещата които ни набиват в главите 🙂 освен това торен тракърите не съдържат филмите и музиката или каквато и да е друга информация от тях … те са просто един координационен център за споделяне в който всички ние споделяме това което имаме а те просто ни свързват с хора които го имат … т.е. не виждам какво им е незаконното??? освен това не ни искат пари за тоази услуга …те си печелят и то сериозно от реклама … но затова не са виновни те .. виновни са тези които пускат реклама и им дават пари за да се рекламират … освен това никой не задава въпроса какво се случва с продуктите които не са музика и филми??? мисля че всички ние трябва да плащаме здраво на Кирил и Методий и най вече на учениците им за кирилицата :)) това на шега 😉

 3. #4 by Iliana on юни 6, 2012 - 3:04 pm

  Не знам колко хора гледат българскте филми и сериали, но със сигурност не са много. Същото се отнася и за музиката. Така че, този вой който се нададе за кражба на авторски права е жалък. Нека всеки от засегнатите да провери в you tube колко кликвания е имало, подчертавам +кликвания+, защото това не значи, че си гледал филма или клипа или концерта на Стефан Димитров. Който май беше най -ограбен с 1000 кликвания в посочения сайт, аз гледах 2 минути. По-добре, актьори и певци се замислете за качеството на работата си, а не за бързо спечелени пари. Тогава може би ще получите уважението на публикта и всеки с удоволствие ще си купи Ваш диск или ще отиде на кино.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: